Consilierea este un proces definit printr-o serie de tehnici de intervenție in care scopul este de a acorda asistență de specialitate printr-o relație stabilită între consilier și o altă persoană.

Consilierea pentru dezvoltare personală este o intervenție care se adresează  persoanelor aflate în situații de criză, sau care se află în impas în ceea ce privește rezolvarea unor situații din viața personală sau profesională.

Ce este dezvoltarea personală?

  • Dezvoltarea personală este  un proces despre tine în relație cu tine, un proces de formare permanentă aplicat propriei persoane. Ea favorizează adaptarea la realitatea prezentă, asigură evoluția calitativă si controlul asupra propriei vieți.
  • Dezvoltarea personală începe cu investiția in noi înșine: răbdare, timp, încurajare, curiozitate, susținere si încredere .
  • Dezvoltarea personală este definită ca o tehnică folosită pentru îmbunătățirea obiceiurilor, comportamentelor, reacțiilor, acțiunilor sau competențelor unei persoane.
  • Practic, dezvoltarea personală  descoperă abilitățile unei persoane și potențialul ei, îmbunătățind calitatea vieții. Dezvoltarea personală poate dura ani de zile, însă realitatea este că un om evoluează pe tot parcursul vieții.
  • Dezvoltarea personală se referă la o îmbunătățire personală. Este ceva ce majoritatea dintre noi facem în fiecare zi, fără să ne dăm seama: ne dezvoltăm pe noi înșine. Ființa umană încă de la naștere e suspusă unui proces de continuă dezvoltare, care este prezent pe tot parcursul vieții.
  • Ce faci tu în fiecare zi se numește dezvoltare personală dacă are un rezultat de creștere interioară. Dezvoltare personală înseamnă a acționa. Atunci când întreprindem acțiuni care ne cresc interior putem spune că ne dezvoltăm personal.
  • În cadrul consilierii, oamenii descoperă resursele interioare nelimitate pe care le au, calitățile, credințele, valorile și visele pe care le pot transforma în realitate.